Historie

Boerderij De Cinquant ligt in het buitengebied van Haps, een Oost Brabants dorp, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Nijmegen.
De streekeigen boerderij stamt uit 1735 en is al generaties lang in eigendom van de familie Van de Groes. Het bedrijf had, zoals alle bedrijven in de omgeving een gemengd karakter. Paul van de Groes (1956) stapte in 1978, na het afronden van een agrarische opleiding, in het bedrijf en richtte zich op het houden van fokzeugen, met daarnaast akkerbouw.

Een behoorlijk oude foto van onze boerderij

Een recente foto van onze boerderij

Een foto uit 1976

Een aantal jaren geleden stonden Paul en Carien voor een belangrijke beslissing: Hoe gaan we verder met het bedrijf? Uitbreiden in de varkenshouderij, intensiveren in de akkerbouw of zijn er nog andere mogelijkheden?. Paul: "Als we hadden willen overleven in de varkenshouderij, hadden wij een paar stallen bij moeten bouwen, je overleeft alleen door schaalvergroting. We hebben lang nagedacht of we dat wel wilden. Ieder dier wordt dan een nummer. Dat zouden we minder leuk vinden."

Rond 1986 kwamen Paul en zijn vrouw Carien in aanraking met het maatschappelijk werk. Bij wijze van arbeidstherapie kwam een groepje 'ontspoorde' jongeren enkele dagen meehelpen op de boerderij. Van het één kwam het ander en zo kregen Paul en Carien in de afgelopen tien jaar een brede ervaring met het werken met verstandelijk gehandicapten.

 

Het was uiteindelijk Carien die Paul adviseerde: "Je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt. En dat is vooral mensen opvangen en begeleiden". Ze kozen ervoor om verder te gaan met de opvang en het geven van arbeidstraining aan mensen die daar behoefte aan hebben. Zo ontstond de zorgboerderij. Op een biologische boerderij is er ritme, regelmaat, rust en ruimte die voor velen de nodige factoren zijn om zichzelf te kunnen ontplooien en eventueel hun eigenwaarde terug te vinden.

In het verleden stonden er geen geiten, maar voornamelijk rundvee op stal

Tegenwoordig staan er voornamelijk varkens op stal. Het houden van fokzeugen en vleesvarkens zijn een belangrijk bedrijfsonderdeel op de Cinquant.

Nu heeft de boerderij een gemengd karakter.

De hulpboeren zijn veel in de stallen aan het werk. Het uitmesten van de hokken, het verzorgen van de dieren. Daarnast zijn ze goed in staat het welzijn van de dieren in de gaten houden.