skip to Main Content

Zorg speelt een belangrijke rol op de Cinquant. Voor planten, dieren en vooral ook voor de medemens. Al sinds 1987 kunnen mensen met een zorgvraag bij ons terecht voor een dagbesteding. Hierbij worden niet de beperkingen maar juist de individuele mogelijkheden benadrukt. Met dit uitgangspunt én met behulp van onze jarenlange ervaring bieden wij zorg op maat.

Voorbeelden van het werk

Onderhouden van de leefruimtes van de dieren, koeien varkens ezels paard kippen en de kune kune varkens.
Borstelen en wandelen met de dieren.
Oogsten en onderhoud van de tuin en kas.
Inmaken van de producten en iets lekkers maken voor tussen de middag.
Werken in de boomgaard.
Kloven, hout stapelen en werken in het bos.
Onderhoud en snoeien van het wandelpad.
Helpen in de winkel.
Onderhoud van het bedrijf.

Activiteiten

Er zijn dagelijks veel verschillende dingen te doen op de boerderij. Er is dan ook een breed en gevarieerd aanbod aan werkzaamheden. Een aantal activiteiten keren iedere dag terug. Vooral de zorg voor de dieren zoals het schoonmaken van de stallen en het voeren. Het dagelijkse contact met dieren biedt structuur maar het is toch iedere dag weer anders.

Ook in de kas is vrijwel dagelijks werk te doen. Hier worden het hele jaar biologische groenten gekweekt en geoogst voor de boerderijwinkel. Daarnaast wordt er zaad opgekweekt tot kleine plantjes die later in het jaar buiten worden geplant of verkocht. En de kas is natuurlijk ook bij minder prettige weersomstandigheden een zeer geschikte werkruimte.

Buiten, tegenover de kas, is de moestuin. Hier wordt een breed en gevarieerd assortiment aan groenten gekweekt. Voor de hulpboeren is het vaak een uitdaging om nauwkeurig te werken. Het geeft veel voldoening om de plantjes te zien groeien en uiteindelijk alle groenten te oogsten en in de winkel uit te stallen.

De producten uit de moestuin zijn seizoensgebonden. Vooral in de zomermaanden is er in de tuin heel veel te doen. In deze periode zijn er ook diverse werkzaamheden op de camping zoals het maaien van het gras. Daarnaast leveren in de zomer ook de landbouw, de boomgaard en de kruidentuin volop werk.

Als de winterperiode aanbreekt keert er in de natuur een periode van rust aan. In de tuin is het rustig. Toch is er nog genoeg te doen op de boerderij. Onderhoud van gereedschappen en machines, stallen en erf. En bovendien wordt juist in het najaar en de winter veel gedaan aan natuurbeheer. Er is behoorlijk wat daadkracht nodig voor het onderhoud van de verschillende natuur- en landschapselementen zoals het kapbos en de knotwilgen.
Dit alles is zomaar een greep uit alle werkzaamheden die de boerderij biedt. Volop mogelijkheden voor de hulpboeren en het werken op de boerderij vormt voor hen dan ook een volledige baan. Daarbij worden ze beschouwd als volwaardige medewerkers. En daarvoor krijgen zij dan ook de waardering en de erkenning die ze verdienen.

Voor wie?

Op de Cinquant geven we dagelijks professionele begeleiding aan een groep hulpboeren. Dit zijn allemaal mensen met een sociale, verstandelijke of psychische handicap.

We werken met drie vaste begeleiders. Wat voor rust en regelmaat zorgt. Luuk Buurman 35 jaar, Renee van de Groes 34 jaar en Indy van de Groes 27 jaar. Voor de hulpboeren verzorgen we een complete dagbesteding.

We hebben plaats voor hulpboeren vanuit de WMO, PGB of ZIN.

De locatie

De Cinquant is een authentiek boerenbedrijf en nog steeds in de eerste plaats een boerderij. De nadruk ligt bij ons niet op grootschalige productie maar op diversiteit en de biologisch-dynamische werkwijze.
Daarnaast wordt er al meer dan 35 jaar zorg gegeven op deze boerderij en inmiddels is het bedrijf speciaal ingericht voor hulpboeren. Zo is het grootste deel van het bedrijf goed toegankelijk en waar nodig zijn de arbeidsomstandigheden aangepast om het werk gemakkelijker of plezieriger te maken.
In de plantenkas is bijvoorbeeld een aangepaste werkruimte voor onze rolstoelgebruiker. Speciaal glas en onbreekbare ramen onderin zorgen voor extra veiligheid. Verder zijn er bijvoorbeeld op hoogte instelbare werktafels en er is vloerverwarming voor de winterperiode. Dit is vooral voor medewerkers in een rolstoel of met een slechte doorbloeding van de benen heel plezierig.

Kwalificatie

We werken op de Cinquant volgens alle kwalificaties in de landbouw én in de zorg. Daarnaast voldoen we aan alle eisen die de ARBO-wet aan zorgboerderijen stelt.

Ook zijn we ook een door Calibris erkend leerbedrijf in de sector zorg en welzijn. En door Aequor zijn we erkend als opleidingsbedrijf in de groene sectoren.

Links

Mensen waar we mee samen werken of graag naar willen verwijzen:

http://www.zorgboerenzuid.nl

www.zorgboeren.nl

X